Circulair bouwen in de praktijk
In de praktijk hebben circulaire constructies een grote impact op de manier waarop er gebouwd wordt. Dat begint bij de tekentafel van de architect. Bij het ontwerp moeten architecten al verschillende keuzes maken, zoals de benodigde materialen en de mogelijkheid om het gebruik van het gebouw te veranderen. Een besparing in niet alleen kosten, maar ook energieverbruik, CO2 uitstoot en materialen wordt steeds belangrijker in de bouwwereld. In de - nu nog - traditionele manier van bouwen moet verandering komen: meer circulair bouwen.
Het begint al bij de materiaalkeuze, waarbij u kunt kiezen voor (lichte) herbruikbare materialen zoals bijvoorbeeld de losmaakbare Fassat Splitbricks, gerecyclede bouwmaterialen en/of natuurlijke materialen. Circulariteit en duurzaamheid kunnen ook bij de keuze voor een bouwplaats een belangrijke rol spelen; denk aan afgelegde kilometers en aansluitingen op bestaande infrastructuur. Maar ook in het gewicht dat getransporteerd moet worden kan winst behaald worden, door te kiezen voor lichte materialen.
In de praktijk zijn er drie aspecten cruciaal:
- Kies zoveel mogelijk voor lichte, natuurlijke en/of herbruikbare materialen;
- Zorg ervoor dat middelen zo effectief en efficiënt mogelijk worden gebruikt;
- Verminder de vraag door herbruikbare gebouwen te bouwen.
Wij als Fassat voorzien in lichte, losmaakbare én circulaire gevelsystemen, gevelbekleding, isolatiemateriaal en montageproducten om de impact op het milieu in de bouwwereld te verminderen.