Prefab bouwen

Prefab bouwen

Snel & duurzaam

Circulair Innovatief Remontabel

Prefab of traditioneel bouwen?

Het verschil is tegenwoordig nauwelijks zichtbaar. De kwaliteit van prefab gebouwen en huizen is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het is dan ook geen verrassing dat de vraag ernaar flink gestegen is. Op deze pagina leest u onder andere wat prefab bouwen inhoudt, wat de voordelen zijn, welke rol het bij ons als leverancier speelt en hoelang het ongeveer duurt om een prefab gebouw te bouwen.

Wat is prefab bouwen?

Prefabricage (prefab bouwen) is een werkwijze in de bouw, waarbij materialen in een fabriek of werkplaats worden geprefabriceerd tot verschillende onderdelen. Vervolgens worden deze onderdelen naar de bouwplaats getransporteerd en daar verwerkt.

Het gebruik van prefabricage onderdelen, zoals die van hout, beton en gevelsystemen, versnelt de uitvoeringsfase, maar vergt soms meer tijd in de voorbereidingsfase. Alles moet worden uitgewerkt en vervolgens worden gecontroleerd, zodat dure en tijdrovende aanpassingen op de daadwerkelijke bouwplaats niet meer nodig zijn. Ook zijn geprefabriceerde dakelementen van een hogere en meer constante kwaliteit, dan wanneer ze op een bouwplaats worden vervaardigd. Het fabricageproces vindt namelijk plaats in een gespecialiseerde en gecontroleerde omgeving, zoals een fabriek of werkplaats. Waarom u nog meer zou willen kiezen voor prefab bouwen? U leest het hieronder!

prefab bouwen bouwplaats Fassat Gevelsystemen

Voordelen Prefab Bouw

  • Kortere bouwtijd: in zo’n 6 tot 12 weken kan een woning worden opgeleverd;
  • Prefab beton en de Fassat circulaire gevelsystemen hebben een lange levensduur;
  • Bouwkosten zijn beter in te schatten;
  • Prefab woningen zijn degelijk gebouwd en beschikken over een goede isolatie;
  • Niet afhankelijk van weersomstandigheden in de fabriek, waardoor er minder snel bouwvertraging ontstaat.

Prefab vs. Traditioneel bouwen

Het voornaamste verschil tussen prefabricage (prefab bouwen) en traditioneel bouwen, is dat het bouwen van dakkapellen, de aanbouw of zelfs complete woningen of panden niet meer op de bouwplaats zelf plaatsvinden. De volledige structuur wordt voorbereid en afgewerkt in de werkplaats. Pas als de onderdelen volledig af zijn, worden ze naar de betreffende bouwplaats gebracht. Als de constructie te groot is om te vervoeren, wordt deze tot vervoerbare delen gemaakt. Bij de klant worden deze eenvoudig weer tot één geheel in elkaar gezet. De Fassat gevelsystemen kunnen ook vooraf geprefabriceerd worden om op de bouwplaats nog meer tijd en arbeid te besparen

prefab bouwen werkplaats Fassat Gevelsystemen

Meer industrialisatie in de bouw

De industrialisatie in de bouw is niet nieuw. Op productniveau maakt de bouwwereld al lang gebruik van geprefabriceerde bouwmaterialen uit de fabriek. Bakstenen, dakpannen, kozijnen en sinds kort ook gevelsystemen. Op dit moment is de bouwwereld bezig met de volgende grote stap in de bouw industrialisatie: waar eerst separate bouwproducten van de productielijn rolden om vervolgens op de bouwplaats muren, gevels, daken en vloeren van te maken, worden er steeds grotere bouwcomponenten geleverd. Op bouwplaatsen zal in de toekomst minder worden getimmerd en gemetseld, maar worden deze onderdelen samengevoegd tot een compleet gebouw. Daken, gevels, wanden, vloeren en andere prefab producten worden in de fabriek geproduceerd onder ideale omstandigheden. Het voordeel hiervan is dat bij stilstand van de bouw, door extreme weersomstandigheden of andere factoren, het productieproces gewoon door kan doorgaan.

Milieuvriendelijker bouwen met prefab

Bij prefab woningen wordt de buitenkant van de woning (gevels en dak) in de fabriek vervaardigd. Dit heeft een gunstig effect op de stikstof uitstoot. In vergelijking met traditioneel bouwen is het aantal transportritten naar de kavel een derde minder. Daarnaast zijn onze circulaire producten die vervoerd moeten worden een stuk lichter dan de reguliere gevelstenen en/of geveltegels. Kranen en andere oliegestookte machines hebben minder tijd nodig om te draaien op de bouwplaats. Door een prefab woning te bouwen komt er dus veel minder stikstof vrij in de lucht. Dit wordt ook wel energiezuinig bouwen genoemd. 

prefab bouwen constructie Fassat Gevelsystemen

Hoelang duurt het om een prefab woning of pand te bouwen?

De bouwtijd verschilt natuurlijk per constructie en complexiteit. Voor middelgrote constructies, zoals een complete prefab woning is de gemiddelde bouwtijd ongeveer 12 weken. Deze tijd geldt vanaf de planning tot en met de oplevering van de woning. De oplevering zelf duurt ongeveer 6 weken. Dit is veel korter dan traditioneel bouwen, wat gemiddeld zo'n anderhalf jaar in beslag neemt! Een goede voorbereiding is in dit geval uiteraard essentieel. Zo is het van belang om tijdig de bouwtekeningen en bouwberekeningen gereed te hebben, moet de grond waarop de woning gebouwd wordt al zijn aangekocht en de vergunningen geregeld zijn. Kleinere constructies, zoals een aanbouw of garages kunnen veelal sneller worden gebouwd. Deze worden vaak al binnen 4 weken opgeleverd. De plaatsing van de fundering is vooral een tijdrovend proces bij constructies. Dit kan echter ook versneld worden, door het gebruik van schroefpalen. Deze zijn vaak binnen één dag volledig in de grond geplaatst. Al met al wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort wanneer er gekozen wordt voor prefab.

Meer weten over prefab bouwen?

Prefab constructies zijn een geweldige optie voor zowel consumenten als aannemers. Wij kunnen u of uw bedrijf voorzien van hoogwaardige prefab gevelsystemen. U kunt hierbij denken aan een circulair systeem met losmaakbare steenstrips, geveltegels, gevelpanelen en gevelpannen. Dit bespaart u een hoop tijd en gedoe. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op! Wij adviseren u graag over prefab bouw- en renovatiemogelijkheden.