Cradle to cradle

Cradle to cradle

Circulair Innovatief Remontabel

Cradle to Cradle: duurzaam bouwen zonder compromissen

Duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden in de bouwsector, waarbij steeds meer bedrijven zoeken naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Fassat is een bedrijf dat zich richt op duurzame gevelbekleding, en biedt Cradle to Cradle producten aan. Zoals de steenstrips die demonteerbaar zijn dankzij het modulaire montagesysteem, maar ook de Biobased en Wastebased gerecyclede steenstrips. 

Cradle to Cradle is een ontwerpprincipe dat uitgaat van het idee dat afval niet bestaat, maar dat afval in feite ‘voedsel’ is voor een ander product. Het Cradle to Cradle-principe gaat verder dan alleen recycling en richt zich op het creëren van gesloten kringlopen (circuits) waarin afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hierdoor wordt het effect op het milieu geminimaliseerd en wordt er gestreefd naar een duurzame en circulaire bouwsector.

Cradle to cradle bouw

In de bouwsector wordt het Cradle to Cradle-principe steeds vaker toegepast. Het gaat hierbij niet alleen om het recyclen van materialen, maar ook om het ontwerpen van gebouwen en producten met gesloten kringlopen in gedachten. Dit betekent dat alle bouwmaterialen, vanaf het ontwerp tot de sloop, opnieuw gebruikt of afgebroken kunnen worden tot biologische voedingsstoffen. Het streven is om naar een duurzame en circulaire bouwsector te gaan met zo min mogelijk negatieve impact op het milieu.

Er zijn slechts beperkte natuurlijke hulpbronnen beschikbaar, dus het is van het grootste belang dat we deze zorgvuldig gebruiken. Cradle to Cradle bouw streeft naar een gesloten circuit van materialen en grondstoffen, waarbij afval wordt geminimaliseerd en grondstoffen behouden blijven. Dit wordt bereikt door materialen te ontwerpen en te produceren met het oog op hergebruik en recycling. Cradle to Cradle bouw bevordert niet alleen duurzaamheid, maar biedt ook voordelen zoals energiebesparing, comfort en een gezonde leefomgeving. Door Cradle to Cradle producten toe te passen in de bouwsector, wordt een duurzame en circulaire economie gecreëerd die mens en natuur ten goede komt.

Fassat: duurzaamheid zonder compromissen

Fassat is een bedrijf dat zich richt op duurzame en circulaire bouwproducten. We streven naar zoveel mogelijk producten die passen binnen het Cradle to Cradle principe, en hebben hierbij al diverse doelstellingen bereikt. Zo worden alle producten van Fassat op maat gemaakt, waardoor er geen zaagverlies ontstaat. Hierdoor wordt er geen materiaal verspild, en wordt er gestreefd naar een duurzame en circulaire productie. Daarnaast wordt bij de productie van de steenstrips en het gepatenteerde gevelsysteem gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals klei en zand.

De steenstrips zijn bovendien licht van gewicht en ruimtebesparend (slechts 14 mm). Bij de productie en transport is de CO2 dan ook lager dan die van andere bouwmaterialen. Bovendien zorgt een afwerking met steenstrips ervoor dat het paneel in een later stadium opnieuw gebruikt kan worden, omdat ze namelijk demontabel zijn en er geen lijm of cement aan te pas komt. 

Cradle to Cradle bouwen met Fassat

Fassat biedt met haar producten een duurzame oplossing voor wandbekleding binnen en buiten. Wij streven ernaar om bij te dragen aan een duurzame en circulaire bouwsector. Door het gebruik van de Cradle to Cradle-principes in ons productieproces, draagt Fassat bij aan een duurzame en circulaire bouwindustrie. De Cradle to Cradle producten van Fassat zijn geschikt voor duurzame bouwprojecten, waarbij het doel is om een minimale impact op het milieu te maken en een maximale waarde voor mens en natuur.

Door het gebruik van de steenstrips van Fassat in combinatie met het gepatenteerde gevelsysteem en de isolatieplaten, kunnen gebouwen op een duurzame en efficiënte manier worden geïsoleerd en verfraaid. Dit biedt niet alleen voordelen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op het gebied van energiebesparing, comfort én esthetiek. Daarnaast zijn de steenstrips en het gevelsysteem eenvoudig te monteren en demonteren, waardoor ze gemakkelijk hergebruikt kunnen worden bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. 

Slim ontwerpen, circulair bouwen met steenstrips

Fassat Splitbrick steenstrips dragen bij aan circulair bouwen en bieden talloze voordelen ten opzichte van het bouwen met traditionele bakstenen. 

 • Geen metselwerk of verlijming nodig: eenvoudig in het profiel te schuiven. 

 • Te combineren met isolatieplaten Kingspan Kooltherm K15. 

 • Diverse designs, uitvoeringen en kleuren.

 • Dunne steenstrips van 14 mm met onder- en bovengroef: lagere transportkosten en CO2 uitstoot.

 • Op maat geproduceerd: geen zaagverlies.

 • Licht van gewicht: eenvoudig te transporteren en minder arbeidsintensief.

 • Demontabel: opnieuw toe te passen.

 • Geschikt voor prefabricage.

 • Geen vervuiling door lijmresten en voegwerk.

 • Laag wateropnemend vermogen (>3%). 

 • Laag risico op witte uitbloei.

Fassat streeft ernaar om haar producten en productieproces continu te verbeteren, en werkt nauw samen met partners en experts op het gebied van duurzaamheid en innovatief bouwen. Door te blijven innoveren en te investeren in duurzame producten en processen, doen wij ons best om ons steentje bij te dragen aan een duurzame circulaire industrie. 

Meer weten over onze producten

Meer weten hoe de Cradle to Cradle producten van Fassat kunnen bijdragen aan uw circulaire bouwproject? Neem contact met ons op of kom langs in de showroom in Enter; wij denken graag met u mee. Milieubewust bouwen en kosten besparen? Kies voor Fassat Gevelsystemen.