Losmaakbare gevelstenen

Losmaakbare gevelstenen

Maak uw bouwproject uniek

Circulair Innovatief Remontabel

Losmaakbare gevelstenen

Bij een nieuwe woning of bedrijfspand is het één van de belangrijkste keuzes om te maken: de gevelstenen. Er is namelijk ontzettend veel keuze en het bepaalt het uiterlijk van een gevel volledig. De juiste steen is cruciaal voor een mooie woning, bedrijfspand of andere ruimte. Maar ook duurzaamheid speelt steeds meer een rol, waardoor de keuze voor hoogwaardige losmaakbare gevelstenen inmiddels vaker gemaakt wordt. 

Verschillende typen gevelstenen

Gevelstenen zijn in zeer uiteenlopende kleuren en stijlen verkrijgbaar. Door de ruime keuze in mogelijkheden is elk bouwproject qua design en architectuur volledig naar eigen wens in te richten. Naast kleur en stijl zijn er drie typen losmaakbare gevelstenen, die er allemaal net even anders uit zien. Het type heeft te maken met het specifieke productieproces van een gevelsteen. Deze drie typen lichten we hieronder verder toe. 

gevelstenen-types-kleuren-steenstrips

Hand gegoten gevelstenen

Handgevormde gevelstenen hebben een ruw, gestructureerd oppervlak. De uitstraling is onderscheidend en tijdloos. Zoals de naam al aangeeft werd deze gevelsteen voorheen met de hand gemaakt. Een vakman rolt een bol klei over een met zand bedekt tapijt. Vervolgens gooit hij de gepolijste bol in een vormbak. Hij verwijdert de overtollige klei, keert de mal om en haalt de ongebakken stenen eruit. Door het inbrengen van de gematteerde bolletjes krijgt de handvormsteen een typische korrelstructuur. Inmiddels hebben machines het zware werk overgenomen, waardoor handgevormde gevelstenen veel sneller en efficiënter worden gemaakt.

Strengpers gevelstenen

Geperste geveltegels zijn strikt afgebakend en hebben rechte randen. Het oppervlak is zeer glad, kreukvrij en kan al dan niet worden geschuurd. Op bepaalde strengpers gevelstenen worden bewust oppervlaktestructuren aangebracht. Deze gevel gevelstenen worden geproduceerd met én zonder gaten.

Wasserstrich gevelstenen

Wasserstrich-stenen komen oorspronkelijk uit Duitsland en Denemarken. Deze gevelsteen is gemaakt met een tafelpers op de originele Duitse manier: een ronde tafel met meerdere gaten. Zodra de klei op tafel ligt, wordt deze met water door het gat gedrukt. Bij andere steensoorten wordt de steen vooraf geschuurd, om te voorkomen dat klei aan de mal blijft plakken. Hier komt water om de hoek kijken in het proces. Dit is de originele Duitse en Deense werkwijze voor de productie van Wasserstrich gevelstenen.

Gevelstenen opslaan

Een goede opslag van gevelstenen is gewenst, ook al kunnen ze tegen een stootje. Door ze goed op te slaan zijn ze bestand tegen beschadiging en volledig geschikt voor verwerking. We geven u hieronder graag enkele aandachtspunten mee. 

De ondergrond waar u de stenen op plaatst

Wanneer u een pakket gevelstenen ontvangt, plaatst u deze het beste op een vlakke, droge en schone ondergrond. Om ervoor te zorgen dat de losmaakbare gevelstenen niet op een vochtige ondergrond terechtkomen, kunt u ze op houten balken of pallets plaatsen. Bescherm gevelstenen waar mogelijk tegen regen, vocht en vuil spatten.

Let op: Wanneer u de verpakking van gevelstenen afdekt, dient u voor voldoende ventilatie tussen de stenen te zorgen.

Transportfolie opensnijden

Snijd verzend folie altijd langs de bovenkant van de tegel verpakking om condensatie in de verpakking te voorkomen. Open de verzend folie volledig aan de kant van het pakket die niet regenbestendig is. Zodra de stenen zijn geopend, is het aan te raden ze af te dekken in geval van regen. Door aan de onderkant van de pallets of houten balken voor wat ventilatie te zorgen zijn ze goed bestand tegen de voorkomende weersomstandigheden. Zo raken blijven de gevelstenen mooi en schadevrij voorafgaand aan het plaatsen.

gevelstenen-opslaan

Voordelen van gevelstenen

Het gebruik van losmaakbare gevelstenen brengt verschillende voordelen met zich mee, hieronder staan er een aantal beschreven.

De voordelen van gevelstenen op een rij:

  • Gevelstenen zijn relatief goedkoop;
  • Er is veel flexibiliteit bij het ontwerpen van gebouwen: hoeken zijn geen probleem en improvisatie is heel goed mogelijk;
  • De levensduur van gevelstenen is gemiddeld maar liefst 75 jaar;
  • Vraagt relatief weinig onderhoud;
  • Tijdens de sloop van een pand of woning kan het gevelsysteem inclusief gevelstenen worden gedemonteerd en hergebruikt, dus vanuit milieuoogpunt zijn gevelstenen een uitstekende keuze;
  • Het Splitbrick gevelsysteem van Fassat inclusief gevelstenen zijn licht en schelen aardig wat handen en arbeid op de bouwplaats;
  • Door ons losmaakbare gevelsysteem in combinatie met de gevelstenen toe te passen is montage, demontage én remontage zeer eenvoudig.

De mogelijkheden van gevelstenen

Wanneer u bezig gaat met het bepalen van de gevel van uw woning of pand zijn er verschillende keuzes te maken. U bepaalt eerst de gewenste kleur en uitstraling. We hebben een ruim assortiment Splitbrick gevelstenen. Een gevel met het Fassat gevelsysteem kan voegloos of met zichtbare voegen geleverd worden. U kunt kiezen voor een blinde bevestiging, waarbij er geen voeg te zien is. Maar u kunt er ook voor kiezen om de voeg wel zichtbaar te laten zijn. Daarnaast is er nog een verticale of horizontale toepassing van gevelstenen mogelijk. Een verticale toepassing resulteert in een heel ander effect!

gevelstenen-steenstrips

Vraag een vrijblijvend advies aan

Welke hoogwaardige losmaakbare gevelstenen, gevelpannen of geveltegels zijn het beste voor uw bouwproject? Kom in contact met onze experts en ontvang een vrijblijvend advies. Mail of bel ons en kom langs in onze showroom! 

Milieubewust bouwen én kosten besparen? Kies voor Fassat Circulaire Gevels & Tegels