Fassat Circulaire Gevels & Tegels

Koudebrugvrij gevelsysteem

Koudebrugvrij gevelsysteem

De bouw staat op het moment voor grote uitdagingen. Één van de redenen hiervoor is het gebrek aan vaklieden. Het is dan ook onvermijdelijk dat er een verandering in de bouw gaat komen wat zal leiden tot steeds meer prefabricatie. Deze ontwikkeling is al jaren bezig en zet dan ook geleidelijk aan door. Bij Fassat zijn we continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten die duurzaam zijn en bijdragen aan de optimalisatie van het bouwproces. In deze blog presenteren we u een nieuw product: de Rocket-Clip, waarmee een gevelsysteem koudebrugvrij wordt. 
Prefab bouwen is in opkomst

Prefab onderdelen zoals dakconstructies, gevels, kozijnen en badkamers worden veelvuldig toegepast om het bouwproces efficiënter te laten verlopen. Naast prefab onderdelen worden er momenteel zelfs kant-en-klare woningen in fabrieken gebouwd die met een kraan in 1 dag op de fundering gemonteerd kunnen worden. Dit levert niet alleen een enorme tijdswinst op, maar ook een verlaging van bouwkosten, arbeidskosten en kan er in alle weersomstandigheden doorgewerkt worden. 

Alternatieven voor traditioneel metselwerk

In de gevelbouw zien we steeds vaker dat er gekozen wordt voor een alternatief op het traditioneel gemetselde buitenspouwblad. Zo'n alternatief is bijvoorbeeld het verlijmen van steenstrips. De steenstrips worden nu nog vaak op cementboards verlijmd. Als de constructie van een casco wordt opgebouwd uit kalkzandsteen of beton, ontstaat er een uitdaging: Hoe kan het cementboard aan de binnenwand worden bevestigd? Dezelfde uitdaging ontstaan wanneer de architect kiest voor een gevelafwerking van bijvoorbeeld houten rabatdelen of plaatmateriaal. Een oplossing die veel wordt toegepast is het aanbrengen van houten regelwerk, haaks op het binnenblad. De ruimtes tussen het regelwerk worden vervolgens opgevuld met isolatiemateriaal. 

Dit systeem brengen een aantal nadelen met zich mee, waaronder: 

  • Het is arbeidsintensief;
  • Er is veel hout nodig;
  • Het is niet koudebrugvrij

Een ander alternatief dat ook vaak wordt gebruikt is het aanbrengen van regelwerk op afstandsschroeven, maar ook dit systeem is zeer arbeidsintensief en uiteindelijk kostbaar. 

Koudebrugvrij gevelsysteem met de Rocket-Clip

Vanuit het probleem dat er in veel gevels door een onderbreking in de isolatielaag koudebrug ontstaat zijn wij op zoek gegaan naar een passende oplossing. Hieruit is ons nieuw ontwikkelde product, de Rocket-Clip, ontstaan. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat wij een een nieuw, koudebrugvrij gevelisolatie systeem konden ontwikkelen. Een zeer welkome bijkomstigheid is dat de clip het monteren van een voorhanggevel enorm vereenvoudigt. De gepatenteerde Rocket-Clip is geschikt voor vrijwel elke voorhanggevel en kenmerkt zich door een hoge mate van flexibiliteit en zoals genoemd, het montagegemak. Het systeem is te gebruiken in combinatie met elke harde isolatie schuimplaat en kan op verschillende hart-op-hart afstanden worden toegepast. De Rocket-Clips hebben een dubbele functie. Ze zorgen voor de montage van de isolatieplaten en van de houten regels. De Rocket-Clip is een U-vormige beugel met een 50 mm verlengstuk met 4 vleugels.  

Montage met behulp van de Rocket-Clip

De montage van het gevelsysteem is vrij eenvoudig. De isolatieplaat wordt met een aantal druppels lijmschuim aan de buitenzijde van het binnenblad bevestigd. Vervolgens wordt er per clip met een 10mm boor door de isolatieplaat, tot 50 mm, in de kalkzandsteen- of betonwand geboord. Het verlengstuk van de Rocket-Clip wordt nu in de isolatieplaat gedrukt. 

Daarna wordt de constructieplug in het verlengstuk van de clip gedrukt. De schroef wordt met een Torx bitje in de betonwand geboord. Het verlengstuk wordt dan met pur of ander isolatiemateriaal dichtgespoten, zodat de schroef volledig geïsoleerd wordt en geen thermische koudebrug vormt. 

Als de Rocket-Clips zijn gefixeerd worden de geïmpregneerde houten regels gemonteerd. Deze worden loodrecht met een laser uitgelijnd en met RVS schroeven in de zijvleugels van de U-klem vastgeschroefd. 

Na montage van de regels kan worden gestart met de montage van de gevelbekleding. Met dit innovatieve systeem is het aanbrengen van een voorhanggevel zonder thermische onderbreking een fluitje van een cent! Daar komt ook nog bij dat de flexibiliteit optimaal is. Voorkom koudebrug in uw bouwproject, gebruik de Rocket-Clip!

Meer weten?

Uitvinden of de Rocket-Clip dé oplossing is voor uw bouwproject? Bel of mail ons voor meer informatie of maak een afspraak in onze showroom om de Rocket-Clip en toepassing te bekijken!